SAHARA VERWIJST NAAR HET UNIEKE NATUURGEBIED IN LOMMEL

Ambachtelijk,
Made In Belgium

Het ontwikkelen van een mosterdreceptuur is een pittige opdracht!  Mosterd telt weliswaar niet veel ingrediënten, maar de verhoudingen zijn heel bepalend voor de uiteindelijke smaak.

In 2006 werd heel wat tijd en energie besteed aan het uitwerken van de juiste receptuur.  Ingrediënten selecteren, mengen, laten rusten en proeven.  Om daarna weer opnieuw te beginnen.  Stap voor stap zijn we zo tot een basisreceptuur gekomen die een perfecte balans heeft tussen smaak en pit.

Vertrekkende van deze basisreceptuur werden drie producten ontwikkeld: de klassieke mosterd, mosterd met honing en mosterd met curry.

Deze eerste stappen werden gezet door Johan Dilissen uit Lommel, die de Sahara Mosterd in eerste instantie verkocht in de delicatessenwinkel De Fijnproever, die door zijn vrouw Elke wordt uitgebaat.

Voor Johan was het echter nooit de bedoeling om van de mosterdproductie zijn hoofdactiviteit te maken.  In 2018 ging hij op zoek naar een overnemer voor de recepturen en apparatuur om de continuïteit van Sahara Mosterd te garanderen.

Na een grondige evaluatie van de kandidaten werd Sahara Mosterd overgenomen door Luc Geukens uit Balen.  Luc had reeds ruime ervaring met ambachtelijke, regionale producten opgedaan bij Stokerij Korhaan in Hechtel waar hij een aantal jaren zaakvoerder was.  De technieken die hij daar toepaste, zowel op productie- als verkoopvlak, sloten heel nauw aan bij de kennis die nodig was om Sahara Mosterd naar een professioneel niveau te tillen.

Na de overname werd de productie overgebracht naar een nieuwe productieruimte in Mol.  Net zoals voordien in Lommel wordt ook hier volledig conform de regels van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid gewerkt.

Terwijl angstvallig gewaakt werd over het behoud van de unieke smaak en de kwaliteit van Sahara Mosterd, kregen de etiketten en verpakkingen wel een grondige opfrisbeurt.

Waarom ‘Sahara’?

Sahara verwijst uiteraard naar het unieke natuurgebied in Lommel.  Een grote zandvlakte die lijkt op een miniatuurwoestijn, helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen.  Puur natuur, pittig en zandkleurig.  Net als Sahara Mosterd.

Ambachtelijk, Made In Belgium

De term ambachtelijk wordt vaak verward met ouderwets.  Niets is echter minder waar.  Een ambachtelijk product kan perfect geproduceerd worden gebruik makend van de modernste technieken.  Maar wel op een traditionele manier, met de traditionele ingrediënten.  En met de onverdeelde aandacht van de maker voor elk individueel product.

Sahara staat voor een kwaliteitsproduct, lokaal gemaakt met kennis van zaken én met passie.  De titel Made in Belgium dragen we dan ook met de nodige trots.